Hvorfor velge idrettsfag?
Du lærer
- om fysisk aktivitet og trening
- treningsledelse
- om helse, kosthold og kroppens oppbygging
- teoretiske fag
Du bør være
- interessert i helse og fysisk aktivitet
- innstilt på trening hver dag, i og utenfor skoletiden
- god i én eller flere idretter
En femminuttere med utsikt.
Inntil halvparten av elevene på Vg1 kan tas inn på grunnlag av opptaksprøve eller dokumenterte ferdigheter (gjelder elever på toppidrett). Les mer om dette.
Les mer om idrettsfag på vilbli.no
Hvorfor velge Tromsdalen videregående skole?
Fotballtrening i Skarphallen. Dette er noe for deg som interesserer deg for de allmenne fagene og samtidig liker å trene. På idrettslinja har vi stor bredde i ferdighetsnivået blant våre elever. Skalaen spenner fra de som satser hardt og ligger i norgestoppen i sin idrett, til de som ikke driver konkurranseidrett, men trener fordi de synes det er gøy og sosialt.
Vandring på Steindalsbreen.
Søk skoleplass
Vi tilbyr to ulike grener innenfor idrettsfag:
Om toppidrettene

Satser du mot toppen innen fotball så er dette det rette alternativet for deg. Et etablert og populært tilbud med trening på dagtid med trenere fra Tromsøs eliteklubber samt aldersbestemte landslag.
Trenere/lærere: Tore Rismo, Berit Kjeldsberg, Jan Stormo, Ole Talberg, Steffen Skogvang Pedersen, Sondre Laugsand og Magnus Hemmingsen.

Vi har en spesiell retning inn imot målvakter i fotball. Treningen er delvis sammen med annen fotball.
Trener/lærer: Kai Gunnar Kamsvåg
Er du glad i håndball og liker å trene? Hos oss møter du ei flott treningsgruppe, og et godt miljø både på skolen og på håndballarenaen. Treningen foregår i Krafthallen.
Trener/lærer: Marcus Rafdal
Liker du basketball? Vi legger forholdene til rette for at du skal kunne kombinere en satsing i din idrett med en god utdannelse. Tilbudet er et samarbeid mellom TVS og Tromsø Storm. Basketballtreneren er også trener for Tromsø Storm ungdom. Treningen foregår i nye Krafthallen.
Trener/lærer: Stefan Pettersson
Shutterstock
Driver du med individuell idrett og vil ha muligheten å trene på dagtid?
Hos oss blir du en del av ei flott treningsgruppe, og et godt miljø, både på skolen og på treningen. Tilbudet vender seg til deg som driver aktivt med en individuell idrett, er strukturert og har ambisjoner innen din idrett.
Tilbudet vil primært dreie seg om basisferdigheter, mens teknisk trening i første rekke vil måtte foregå i klubb.
Ansvarlig lærer: Terje Øvergård
Shutterstock
Vi har et tilbud innenfor turn. Skoleåret 2024/25 er dette samlokalisert med individuelle idretter.
Ansvarlig lærer: Børge Johansen
Shutterstock
I samarbeid med Tromsø Hockey tilbyr vi ishockey som valgbart tilbud.
Du får to istreninger og en basisøkt i uka med kvalifiserte trenere/lærere.
Langrenn er et nytt tilbud ved Tromsdalen vgs. fra høsten 2024.
Du får trene spesialisert innenfor din idrett tre morgenøkter i uka.
Du kan velge tilbudet fra både idrettsfag og studiespesialisering.
Om breddeidrettene

Liker du å trene allsidig og prøve ut ulike idretter? Da er dette programfaget for deg! Her vil du møte et bredt tilbud av idretter og aktiviteter. Du får praktisere ulike ballspill (og noen individuelle idretter), samt ulike former for basistrening.
I tillegg får du grunnleggende kunnskap om og innsikt i forebyggende helse.
Treningen foregår i hovedsak i Tromstun idrettshall.
Lærere er Jørn Myrvoll og Kine-Therese Martinussen.

Sal og styrke er et tilbud innen breddeidrett. Hovedfokus vil ligge på styrketrening på treningsstudio, men også andre aktiviteter og treningsformer vil forekomme.
Ansvarlig lærer er Børge Eriksen

Ekstremsport er et tilbud for deg som liker adrenalinkicken som man får når man presser sine egne grenser og mestrer arbeidsoppgavene. Vi tilbyr et bredt spektrum av aktiviteter, alt fra havkajakk og seiling til isklatring og skikjøring.
Lærere er Hilde Lynum, Håvard Lium og Fred Inge Guttormsen.
Alle tilbud på utdanningsprogram for idrettsfag gir sammen med studieforberedende fag generell studiekompetanse for høyere studier.
Oppbygging idrettsfag
Fag- og timefordeling VG1 idrettsfag
Fag- og timefordeling VG2 idrettsfag
Fag- og timefordeling VG3 idrettsfag
Ferdighetsvurdering
Retningslinjer
1. Søkere som har videregående trinn 1 Idrettsfag som første ønske kan få tilleggspoeng for dokumenterte idrettslige ferdigheter. Inntil 50 % av plassene kan tildeles på grunnlag av dokumenterte idrettslige ferdigheter.
2. Inntak ut fra ferdigheter gjennomføres bare for tilbudet trinn 1 Idrettsfag med toppidrett.
3. Søkere som har trinn 1 Idrettsfag som første ønske og som har haket av i Vigo for at de ønsker ferdighetsvurdering vil bli kontaktet av skolen i forbindelse med ferdighetsvurderingen.
4. Kriteriene for ferdighetsvurdering skal gjøres kjent for søkerne på skolens hjemmeside.
5. Det skal være mulig å bli vurdert og konkurrere om inntak ut fra ferdigheter ved alle toppidrettstilbud på trinn 1 Idrettsfag ved Tromsdalen videregående skole.
6. Søkere som etter vurdering har ferdighetsnivå som gir grunnlag for inntak, gis 12 tilleggspoeng.
7. Skolene innhenter tilgjengelig dokumentasjon om søkerens ferdigheter fra idrettskrets eller idrettslag/klubb. Skolen kan samarbeide med særkrets/særforbund og/eller klubb om ferdighetsvurderingen.
8. Søkere som ikke har lag eller krets som kan dokumentere ferdigheter, men likevel ønsker å vise sine ferdigheter, kan tildeles 12 poeng etter intervju og demonstrasjon av ferdigheter ved skolen.
9. Skolen sender skriftlig informasjon til søkere etter ferdighetsvurdering, i denne informasjonen skal det framgå om søker er kvalifisert for inntak etter ferdighetsvurdering. Det formelle inntaket vil fortsatt foregå i begynnelsen av juli i regi av fylkesutdanningssjefen i Troms fylkeskommune. Søker bekrefter skoleplass etter dette inntaket.
10. Dersom mer enn 50 % av søkerne etter ferdighetsvurdering er kvalifisert til inntak, vil elevens karakterpoeng avgjøre inntaksrekkefølgen.
11. Søkere som ikke tas inn etter ferdighetsvurdering vil konkurrere om inntak til samme tilbud på linje med søkere som ikke har søkt ferdighetsvurdering
Viktig informasjon om fremmedspråk finner du her
Samisk
Alle elever i videregående opplæring i Troms og Finnmark har rett til opplæring i samisk. Dette gjelder selv om de ikke har hatt opplæring i samisk i grunnskolen. Elevene får velge hvilket samisk språk de skal ha opplæring i – nordsamisk, lulesamisk eller sørsamisk.
Det er tre ressursskoler for samiskopplæringen i Troms: Nord-Troms, Kongsbakken og Heggen videregående skoler. Disse skolene har stedlige lærere.
De videregående skolene vil strekke seg langt for å skaffe stedlig lærer og å starte samiskopplæring umiddelbart ved skolestart. Elever som har bestemt seg for eller kan tenke seg samiskopplæring, må derfor krysse av for dette i søknaden til videregående opplæring.
- Samisk 1 gis til elever som behersker og bruker samisk som sitt morsmål. Norsk er da andrespråket.
- Samisk 1-elevene er fritatt fra opplæring og vurdering med karakter i sidemål. Det er en egen læreplan i norsk for Samisk 1-elever, "Norsk for elever med samisk som førstespråk". Denne læreplanen er en forkortet utgave av den ordinære læreplanen i norsk. Samisk 1-elever som ønsker det, kan velge å følge den ordinære norsklæreplanen.
- Lærerne i norsk og samisk skal samordne opplæringen slik at samisk- og norskopplæringen utfyller hverandre.
- Eksamen i norsk avlegges i henhold til den læreplanvarianten som er valgt. Eleven og læreren i norsk må derfor raskt avklare hva slags læreplan eleven skal følge.
- Elever som har norsk som sitt morsmål og førstespråk, men som også kan bruke samisk, får opplæring i samisk som andrespråk. Elever med samisk som andrespråk er fritatt for opplæring og vurdering i skriftlig sidemål både på grunnskole og videregående opplæring (jfr. Opplæringslova § 1-11).
- Opplæringen i samisk som andrespråk er delt i tre nivåer, avhengig av elevens samiskferdigheter, og det er utarbeidet egne læreplaner for nivåene:
- Samisk 2 er nivået for elever som kan veksle mellom norsk og samisk i flere språksituasjoner, men som føler seg mest trygg på norsk. Elevene på dette nivået har fått opplæring i samisk 2 eller 3 gjennom hele grunnskoleløpet.
- Samisk 3 er nivået for elever som til en viss grad kan veksle mellom norsk og samisk i noen situasjoner, men som må bruke norsk for å forstå eller bli forstått fullt ut i mer kompliserte språksituasjoner. Elevene på dette nivået har fått opplæring i samisk 3 på ungdomstrinnet.
- Samisk 4 er nivået for elever som ikke har hatt opplæring i samisk tidligere. Elevene på dette nivået har ikke fått opplæring i samisk i grunnskolen.
Samisk som fremmedspråk er et alternativ for ikke-samiske elever som ønsker å lære språket. Læreplanen som følges, er den samme som for fransk, tysk, russisk og andre fremmedspråk. Elever som velger samisk som fremmedspråk, får ikke fritak fra opplæring og vurdering i skriftlig sidemål.
Sidemål
For elever med opplæring i samisk som førstespråk eller andrespråk gjelder ikke kravet om opplæring og vurdering i skriftlig sidemål.
Fremmedspråk
- Elever i videregående opplæring som får opplæring i samisk som første- eller andrespråk er fritatt fra opplæring i fremmedspråk.
- Dersom en elev likevel ønsker opplæring i både samisk og fremmedspråk, vil eleven få flere opplæringstimer enn skolene vanligvis planlegger for.
- Om ikke skolene får til en tilrettelegging for opplæring både i samisk og ønsket fremmedspråk, kan man eventuelt formalisere samiskkompetansen ved å avlegge privatisteksamen i samiskfaget.
- Elever som har rett til opplæring i samisk har rett til alternativ form for slik opplæring når opplæringen ikke kan bli gitt av egnet undervisningspersonale ved skolen. I Troms gis det fjernundervisningstilbud gjennom Nettskolen Troms.
- Elever som får tilbud om fjernundervisning i samisk skal være sikret en likeverdig opplæring som med stedlig lærere. Skoleeier har det overordnede ansvaret for at elevenes rettigheter til samisk opplæring blir oppfylt.