Studiespesialisering

Vil du oppnå generell studiekompetanse og ta høyere utdanning på universitet eller høyskole? Da kan studiespesialisering passe for deg. Du velger fordypning innen realfag eller språk, samfunnsfag og økonomi. Se "oppbygging studiespesialisering" under!

Hvorfor velge studiespesialisering?

Du lærer

Avhengig av dine fagvalg:

• matematikk og andre realfag
  • ledelse og økonomi
  • historie, politikk og psykologi
  • språk
  • andre teoretiske fag

Du bør være

• interessert i å arbeide med teoretiske fag
  • samarbeidsvillig, strukturert og selvdisiplinert
  • interessert i å skrive eller regne
  • interessert i kultur- og samfunnsforhold

Les mer om studiespesialisering på vilbli.no

Hvorfor velge Tromsdalen videregående skole?

Klikk for stort bildeVåre fysikkelever klargjør rakettsoppskyting på Andøya Space Center.  Tromsdalen videregående skole er en middels stor studieforberedende skole på fastlandssiden i Tromsø. Vi har fire parallellklasser på studiespesialisering og kan tilby fordypning innenfor både realfag, samfunnsfag og engelsk.

Vi har samarbeid med ulike samfunnsaktører både regionalt og internasjonalt.     Klikk for stort bildeVi har et utvekslingsprosjekt med skolen Lycée Jules Ferry i Cannes.

Søk skoleplass

Utdanningsprogram for studiespesialisering kan gi spesiell studiekompetanse hvis du velger fordypning i programområdet for realfag. Det må du ha for å studere til lege, farmasøyt, tannlege, veterinær, sivilingeniør og andre.

Kursene kalles VG1 (videregående trinn 1), VG2 og VG3. Elevene på alle trinn har et visst antall timer i fellesfag (obligatoriske). De resterende timene hentes fra felles og valgfrie programfag.

På VG1 har alle elevene de samme obligatoriske fagene. På VG2 og VG3 er det 15 timer med obligatoriske fellesfag hvert trinn, mens 15 timer på hvert trinn velges blant valgfrie programfag (eventuelt obligatorisk fremmedspråk på vg3).

Samlet antall uketimer utgjør 30 på utdanningsprogram for studiespesialisering.

Minst 20 timer i løpet av VG 2 og VG3 må velges innen ett av programområdene:

• Realfag
  • Språk, samfunnsfag og økonomi

Programfagene er i hovedsak 5-timersfag.

Oppbygging studiespesialisering

Fag- og timefordeling realfag

Fag- og timefordeling språk, samfunnsfag og økonomi

Veien videre

Med generell studiekompetanse kan du søke de fleste studier ved høyskoler og universiteter. Husk at noen studier kan ha spesielle opptakskrav. Dette bør du sjekke før du velger fag. Du finner søknadsfrister og krav på samordnaopptak.no.