Studiespesialisering

Vil du oppnå generell studiekompetanse og ta høyere utdanning på universitet eller høyskole? Da kan studiespesialisering passe for deg. Du velger fordypning innen realfag eller språk, samfunnsfag og økonomi. Se "oppbygging studiespesialisering" under!

Hvorfor velge studiespesialisering? 

Du lærer

Avhengig av dine fagvalg:

 • matematikk og andre realfag
 • ledelse og økonomi
 • historie, politikk og psykologi
 • språk
 • andre teoretiske fag

Du bør være 

 • interessert i å arbeide med teoretiske fag
 • samarbeidsvillig, strukturert og selvdisiplinert
 • interessert i å skrive eller regne
 • interessert i kultur- og samfunnsforhold

 

To jenter lager hjerte med armene sine. - Klikk for stort bilde

  

Les mer om studiespesialisering på vilbli.no

Hvorfor velge Tromsdalen videregående skole?

 

Elever skyter opp en liten rakett. - Klikk for stort bildeVåre fysikkelever klargjør rakettsoppskyting på Andøya Space Center.

   Tromsdalen videregående skole er en middels stor studieforberedende skole på fastlandssiden i Tromsø. Vi har fire parallellklasser på studiespesialisering og kan tilby fordypning innenfor både realfag, samfunnsfag og engelsk.

 

Vi har samarbeid med ulike samfunnsaktører både regionalt og internasjonalt.     

En åpen bok - Klikk for stort bilde Shutterstock

   

Søk skoleplass

Utdanningsprogram for studiespesialisering kan gi spesiell studiekompetanse hvis du velger fordypning i programområdet for realfag. Det må du ha for å studere til lege, farmasøyt, tannlege, veterinær, sivilingeniør og andre.

Kursene kalles VG1 (videregående trinn 1), VG2 og VG3. Elevene på alle trinn har et visst antall timer i fellesfag (obligatoriske). De resterende timene hentes fra felles og valgfrie programfag.

På VG1 har alle elevene de samme obligatoriske fagene. På VG2 og VG3 er det 15 timer med obligatoriske fellesfag hvert trinn, mens 15 timer på hvert trinn velges blant valgfrie programfag (eventuelt obligatorisk fremmedspråk på vg3).

Samlet antall uketimer utgjør 30 på utdanningsprogram for studiespesialisering.

Minst 20 timer i løpet av VG 2 og VG3 må velges innen ett av programområdene:

 • Realfag
 • Språk, samfunnsfag og økonomi

Programfagene er i hovedsak 5-timersfag.

Oversikt over valgfrie programfag

 NB! Toppidrett e-sport avvikles fra høsten 2023.

Les mer om realfag

Kjemi Fysikk Biologi Matematikk

Fag- og timefordeling realfag 

Fag- og timefordeling språk, samfunnsfag og økonomi 

Les mer om fremmedspråk her

Samisk

Alle elever i videregående opplæring i Troms og Finnmark har rett til opplæring i samisk. Dette gjelder selv om de ikke har hatt opplæring i samisk i grunnskolen. Elevene får velge hvilket samisk språk de skal ha opplæring i – nordsamisk, lulesamisk eller sørsamisk.

Det er tre ressursskoler for samiskopplæringen i Troms: Nord-Troms, Kongsbakken og Heggen videregående skoler. Disse skolene har stedlige lærere.

De videregående skolene vil strekke seg langt for å skaffe stedlig lærer og å starte samiskopplæring umiddelbart ved skolestart. Elever som har bestemt seg for eller kan tenke seg samiskopplæring, må derfor krysse av for dette i søknaden til videregående opplæring.

Veien videre

Med generell studiekompetanse kan du søke de fleste studier ved høyskoler og universiteter. Husk at noen studier kan ha spesielle opptakskrav. Dette bør du sjekke før du velger fag. Du finner søknadsfrister og krav på samordnaopptak.no.