Hvorfor velge studiespesialisering?
Du lærer
Avhengig av dine fagvalg:
- matematikk og andre realfag
- ledelse, økonomi og andre næringslivsfag
- historie, politikk og andre samfunnsfag
- språk
- andre teoretiske fag
Du bør være
- interessert i å arbeide med teoretiske fag
- samarbeidsvillig, strukturert og selvdisiplinert
- interessert i å skrive eller regne
- interessert i kultur- og samfunnsforhold
Les mer om studiespesialisering på vilbli.no
Hvorfor velge Tromsdalen videregående skole?
Våre fysikkelever klargjør rakettsoppskyting på Andøya Space Center.Tromsdalen videregående skole er en middels stor studieforberedende skole på fastlandssiden i Tromsø. Vi har i år seks parallellklasser på studiespesialisering VG1 og kan tilby fordypning innenfor både realfag, samfunnsfag, næringslivsfag og engelsk.
Vi har samarbeid med ulike samfunnsaktører både regionalt og internasjonalt.
Shutterstock
Søk skoleplass
Utdanningsprogram for studiespesialisering kan gi spesiell studiekompetanse hvis du velger fordypning i programområdet for realfag. Det må du ha for å studere til lege, farmasøyt, tannlege, veterinær, sivilingeniør og andre.
Kursene kalles VG1 (videregående trinn 1), VG2 og VG3. Elevene på alle trinn har et visst antall timer i fellesfag (obligatoriske). De resterende timene hentes fra felles og valgfrie programfag.
På VG1 har alle elevene de samme obligatoriske fagene. På VG2 og VG3 er det 15 timer med obligatoriske fellesfag hvert trinn, mens 15 timer på hvert trinn velges blant valgfrie programfag (eventuelt obligatorisk fremmedspråk på vg3).
Samlet antall uketimer utgjør 30 på utdanningsprogram for studiespesialisering.
Minst 20 timer i løpet av VG 2 og VG3 må velges innen ett av programområdene:
- Realfag
- Språk, samfunnsfag og økonomi
Programfagene er i hovedsak 5-timersfag.
Oversikt over valgfrie programfag
NB! Toppidrett e-sport avvikles fra høsten 2023.
Les mer om realfag
Kjemi Fysikk Biologi Matematikk
Fag- og timefordeling VG1 studiespesialisering
Fag- og timefordeling VG2 studiespesialisering
Fag- og timefordeling VG3 studiespesialisering
Fag- og timefordeling realfag
Fag- og timefordeling språk, samfunnsfag og økonomi
Les mer om fremmedspråk her
Samisk
Alle elever i videregående opplæring i Troms og Finnmark har rett til opplæring i samisk. Dette gjelder selv om de ikke har hatt opplæring i samisk i grunnskolen. Elevene får velge hvilket samisk språk de skal ha opplæring i – nordsamisk, lulesamisk eller sørsamisk.
Det er tre ressursskoler for samiskopplæringen i Troms: Nord-Troms, Kongsbakken og Heggen videregående skoler. Disse skolene har stedlige lærere.
De videregående skolene vil strekke seg langt for å skaffe stedlig lærer og å starte samiskopplæring umiddelbart ved skolestart. Elever som har bestemt seg for eller kan tenke seg samiskopplæring, må derfor krysse av for dette i søknaden til videregående opplæring.
- Samisk 1 gis til elever som behersker og bruker samisk som sitt morsmål. Norsk er da andrespråket.
- Samisk 1-elevene er fritatt fra opplæring og vurdering med karakter i sidemål. Det er en egen læreplan i norsk for Samisk 1-elever, "Norsk for elever med samisk som førstespråk". Denne læreplanen er en forkortet utgave av den ordinære læreplanen i norsk. Samisk 1-elever som ønsker det, kan velge å følge den ordinære norsklæreplanen.
- Lærerne i norsk og samisk skal samordne opplæringen slik at samisk- og norskopplæringen utfyller hverandre.
- Eksamen i norsk avlegges i henhold til den læreplanvarianten som er valgt. Eleven og læreren i norsk må derfor raskt avklare hva slags læreplan eleven skal følge.
- Elever som har norsk som sitt morsmål og førstespråk, men som også kan bruke samisk, får opplæring i samisk som andrespråk. Elever med samisk som andrespråk er fritatt for opplæring og vurdering i skriftlig sidemål både på grunnskole og videregående opplæring (jfr. Opplæringslova § 1-11).
- Opplæringen i samisk som andrespråk er delt i tre nivåer, avhengig av elevens samiskferdigheter, og det er utarbeidet egne læreplaner for nivåene:
- Samisk 2 er nivået for elever som kan veksle mellom norsk og samisk i flere språksituasjoner, men som føler seg mest trygg på norsk. Elevene på dette nivået har fått opplæring i samisk 2 eller 3 gjennom hele grunnskoleløpet.
- Samisk 3 er nivået for elever som til en viss grad kan veksle mellom norsk og samisk i noen situasjoner, men som må bruke norsk for å forstå eller bli forstått fullt ut i mer kompliserte språksituasjoner. Elevene på dette nivået har fått opplæring i samisk 3 på ungdomstrinnet.
- Samisk 4 er nivået for elever som ikke har hatt opplæring i samisk tidligere. Elevene på dette nivået har ikke fått opplæring i samisk i grunnskolen.
Samisk som fremmedspråk er et alternativ for ikke-samiske elever som ønsker å lære språket. Læreplanen som følges, er den samme som for fransk, tysk, russisk og andre fremmedspråk. Elever som velger samisk som fremmedspråk, får ikke fritak fra opplæring og vurdering i skriftlig sidemål.
Sidemål
For elever med opplæring i samisk som førstespråk eller andrespråk gjelder ikke kravet om opplæring og vurdering i skriftlig sidemål.
Fremmedspråk
- Elever i videregående opplæring som får opplæring i samisk som første- eller andrespråk er fritatt fra opplæring i fremmedspråk.
- Dersom en elev likevel ønsker opplæring i både samisk og fremmedspråk, vil eleven få flere opplæringstimer enn skolene vanligvis planlegger for.
- Om ikke skolene får til en tilrettelegging for opplæring både i samisk og ønsket fremmedspråk, kan man eventuelt formalisere samiskkompetansen ved å avlegge privatisteksamen i samiskfaget.
- Elever som har rett til opplæring i samisk har rett til alternativ form for slik opplæring når opplæringen ikke kan bli gitt av egnet undervisningspersonale ved skolen. I Troms gis det fjernundervisningstilbud gjennom Nettskolen Troms.
- Elever som får tilbud om fjernundervisning i samisk skal være sikret en likeverdig opplæring som med stedlig lærere. Skoleeier har det overordnede ansvaret for at elevenes rettigheter til samisk opplæring blir oppfylt.
Veien videre
Med generell studiekompetanse kan du søke de fleste studier ved høyskoler og universiteter. Husk at noen studier kan ha spesielle opptakskrav. Dette bør du sjekke før du velger fag. Du finner søknadsfrister og krav på samordnaopptak.no.